פרישה – איך מתכוננים נכון לעת פרישה לגמלאות?

צרו איתנו קשר
תוכן עניינים

ודאי יצא לכם לשמוע לאורך השנים סיסמאות בסגנון "40 זה ה-30 החדש" או למשל "50 זה ה-40 החדש". אין ספק שבעשוריםפרישה – ככה עושים את זה היום האחרונים חווינו אינספור שינויים הקשורים בין השאר לעלייה בתוחלת החיים, למגוון אפשרויות הקריירה והלימודים שרק הולך ומתרחב ולתופעות נוספות המשפיעות על מהלך החיים ועל לוח הזמנים החברתי (social timetable).עם כל הכבוד לשינויים שהתחוללו בבני ה-30, ה-40 וה-50 בעשורים האחרונים, יתכן שהשינוי המשמעותי והדרסטי ביותר, מהווה דווקא את מנת חלקם של בני הגיל השלישי.

בני ה-65 ומעלה, יכולים להעיד כי אורח חייהם לא מזכיר במאום את אורח החיים של הסבים והסבתות שלהם, שחיו לפני אי אילו שנים. בני הגיל השלישי בעשור השלישי של המילניום השלישי, פעילים מאוד ברשתות החברתיות, צורכים את המידע שלהם אונליין ואפילו קניות הם עושים מבלי לצאת מהבית. נראה שהשינויים שמאפיינים את בני הגילי השלישי בדור הנוכחי, באים לידי ביטוי בכל אחד ואחד מתחומי החיים. במאמר שלפניכם, נרחיב על כמה מהחשובים שבהם.

1 – קמים מדי בוקר לעבודה ותורמים לא פחות מהדור הצעיר

בעוד כשני עשורים בלבד, אוכלוסיית האזרחים הוותיקים צפויה להוות כ-14% מכלל אזרחי ישראל. זאת לפי נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הזדקנות האוכלוסייה משפיעה באופן משמעותי בראש ובראשונה על שוק העבודה. כך לדוגמה, ניתן לראות כי למרות שגיל הפרישה המרבי הוא 67, חלק ניכר מבני הגיל השלישי בוחרים להמשיך לעבוד הרבה מעבר לגיל זה.

המעניין הוא שהמניע המרכזי לכך אינו בהכרח פרנסה או קשיים כלכליים. מעבר לכך, בסקרים שנערכו על ידי המשרד לאזרחים ותיקים, נמצא כי אזרחים ותיקים רבים מאמינים כי לא זו בלבד שהם מעוניינים להמשיך לעבוד אלא שהם מאמינים כי היכולת שלהם לתרום למקום העבודה, לא נופלת מיכולתם של העובדים הצעירים. רק כדי לסבר את האוזן נציין כי במהלך שנת 2018, קרוב לרבע מבני ה-65 ומעלה לקחו חלק בשוק העבודה (22.4%). מתוכם עבדו כבעלי משלח יד אקדמי או בתפקידי הנהלה, 35% סך הכול.

אחת הסיבות המובילות לרצון להמשיך לעבוד, קשורה לזהות העצמית של בני הגיל השלישי: ככול שחולפות השנים, תחושת השייכות למיקום העבודה רק הולכת ומתחזקת. כפועל יוצא מכך, תחושת השייכות הופכת הלכה למעשה לחלק מהזהות של עובדים מבוגרים רבים. לכך יש להוסיף את האספקטים החברתיים של עבודה במסגרת שבה חברים גם עובדים צעירים ואת העובדה הבסיסית שאין סיבה לגדוע את הקריירה באיבה רק בשל הגעה לגיל מסוים, ללא קשר ליכולות הקוגניטיביות או הפיזיות של העובד.

2 – אף פעם לא מאוחר לממש את הפוטנציאל הגלום בך

ניתן ללמוד לא מעט על הלך הרוח של בני הגיל השלישי, מממצאים שעלו במחקרים שבחנו את רמות האושר של האוכלוסייה בחתכי גילאים שונים. במחקרים רבים מעין אלה נמצא כי בעוד שבני ה-20 וה-30 למשל מדווחים על תחושה של חוסר מסוגלות ועל קושי הנובע מהצורך להתמודד עם לחצים גדולים, בני הגיל השלישי מדווחים על הכרת תודה, על תחושה של שלווה ועל הגשמה עצמית. בעזרת ממצאים אלו ניתן לצייר מעין "עקומת אושר". לפיה אנחנו מגיעים לרמת האושר המרבית בתקופת הילדות ולאחר מכן חווים עלייה דרסטית במפלס האושר רק בשנים שלאחר הפרישה לגמלאות.

אחת הסיבות לעלייה ברמת האושר, בתחושת השלווה וההגשמה העצמית, קשורה לכך שכיום יותר ויותר קשישים מגלים את עצמם מחדש בשלב מאוחר בחיים. אין ספק שישנו קושי מסוים בהתמודדות עם שינויים משמעותיים בסדר היום ובאופי החיים באופן כללי בתקופת הזקנה. אך אלו שמצליחים להסתגל בצורה טובה לשינויים, מגלים כי הגיל השלישי הוא הזמן האידיאלי לפתח תחביבים חדשים, להשקיע יותר זמן בבילוי עם בני המשפחה, להרחיב את האופקים ועוד.

כפועל יוצא מכל זה, בני הגיל השלישי בימינו פוקדים את חדרי הכושר בתדירות גבוהה מאי פעם, יוצאים לטיולים שתמיד חלמו עליהם ומגיעים להרצאות באוניברסיטה במטרה להעשיר את עולמם הפנימי ולהרחיב אופקים. רבים מהם גם משלימים תארים אקדמיים ואף משתלבים במערך ההוראה.

3 – אהבה בכל גיל, ובכל זמן

עד לפני זמן לא רב כל כך, רבים מבני הגיל השלישי שחיו בגפם מסיבות כאלו ואחרות כמו מוות של בן זוג או גירושין, לא באמת שקלו את האפשרות לפתוח פרק ב' בשלב זה של חייהם. היום לעומת זאת, מדובר בסיפור שונה לגמרי. בין השאר תרמה לכך העובדה שבני הגיל השלישי עדיין מלאי מרץ ובנוסף יש להזכיר שהטכנולוגיה המודרנית פתחה בפני בני הגיל השלישי אינספור אפשרויות להכיר אנשים בגילם למטרות רומנטיות.

למעשה ישנן כיום לא מעט אפליקציות המתמקדות באופן ספציפי בהיכרויות של בני הגיל השלישי וכנ"ל לגבי אתרי היכרויות. הכוונה היא למשל לאתרים כמו SilverSingles.com ואתרים נוספים הכוללים מתחמי היכרויות לבני הגיל השלישי כמו club50.co.il ועוד רבים אחרים.

4 – מעורבים גם בטיפול ובגידול הנכדים

לסיום, נציין כי הסבים והסבתות המודרניים לוקחים בימינו חלק פעיל ביותר בגידול הנכדים. הם נוהגים לאסוף אותם מהמסגרות, שומרים עליהם בזמן שההורים מבלים בחו"ל ובאופן כללי מבלים יותר ויותר שעות עם הנכדים. גידול ילדים בעידן הנוכחי הפך למשימה מורכבת וקשה מאי פעם. לפיכך אין זה פלא שבני הדור השני, זקוקים לכל עזרה שרק יוכלו לקבל מהוריהם.

בסקרים שבחנו את היחס של סבים וסבתות לטיפול בנכדים, נמצא כי רבים מהם מאמינים שהטיפול בנכדים גורם להם להיות פעילים יותר ובריאים יותר. במחקרים שבחנו את ההשפעה של טיפול בנכדים על אורח החיים, נמצא כי לא מדובר בהרגשה בלבד שכן הטיפול בנכדים אכן תורם לא מעט לרווחתם ולבריאותם של בני הגיל השלישי. בין השאר נמצא כי טיפול בנכדים מוביל במקרים רבים לשיפור בהרגלי התזונה, להפחתת העישון, לאורח חיים פעיל יותר ועוד.

מקורות
Seniors and dating – aging in place
All in the family: the impact of caring for grandchildren on grandparent' health

 

אולי יעניין אותך גם:

לעשות סדר בבלבול בנושא סוגי קצבאות

טיפים לפורשים לפנסיה בנושא ייעוץ פנסיוני

תכנון פרישה – מי שיקדים לתכנן את פרישתו ייהנה מרווחה כלכלית