קרן השקעות – למה זה כדאי ואיך זה ישתלם לכם?

צרו איתנו קשר
תוכן עניינים

קרן השקעותקרן השקעות פרטיות, או בשמה הלועזי, "Private Equity" הינה קרן כספית המוקמת למטרת ביצוע השקעות. הקרן מנוהלת על ידי מנהל, חברה, קבוצת מנהלים או אנשי עסקים אשר חברו יחדיו לצורך גיוס הון. המקורות לגיוס ההון הם חברות ביטוח שונות, בנקים, חברות ביטוח ומשקיעים פרטיים אחרים המהווים שותפים בקרן. המשקיעים הפרטיים מתחייבים להזרים לקרן סכומי כסף לצורך מימון ההשקעה.

במקרים מסוימים מוקמות קרנות השקעה פרטיות במטרה לסייע לחברות הנמצאות במצוקה או לחברות בעלות פוטנציאל צמיחה, במטרה לממש את ההשקעה בתום כמה שנים מתחילת התהליך.

כל קרן השקעות הינה בעלת מועד תפוגה בתומו תחדל מלפעול. התקופה המקובלת ברוב המקרים עומדת על עשר שנים ואפשרות נוספת להארכת משך הזמן. ברוב המקרים מנהלי הקרן ממשיכים את הפעילות באמצעות קרן חדשה.

קרנות השקעה – מאז ועד היום

מקורן של הקרנות הפרטיות החל לפעול עוד בשנות ה-60 בארצות הברית ומאז התפשטו אלו למדינות נוספות ברחבי הגלובוס. כיום כבר ניתן למצוא בישראל לבדה סוגים שונים של מגוון קרנות השקעות מגוונות הנבדלות ביניהן במחזור החיים ובסוג ההשקעה שהן מגדירות.

קרנות השקעה שונות יכולות לפעול בתחום של הון סיכון, רכישה, קרנות חברות במצוקה, קרנות מימון ביניים, קרנות שניוניות, קרנות צמיחה, קרנות תשתיות ונדל"ן.

נקודת התפנית של קרנות ההשקעה

ישראל של שנת 2011 הייתה שנה שלא תישכח במהרה בהיסטוריה הפיננסית הישראלית. בשנה זו שוק ההון הישראלי שינה את פניו ושלושת בתי ההשקעות הגדולים בישראלים איבדו את מנהליהן, שהיו משמעותיים ביותר בשוק ההון.

בשנים 2005-2008 הביאו מנהלים אלו את שוק ההון לצמיחה עצומה. עם פיטוריהם, התפתח והשריש תחום ההשקעות הפרטיות. אין ספק כי תחום ההשקעות הפרטיות הולך ומתפתח בשוק הישראלי.

נכון להיום, גודלו של שוק קרנות ההשקעות עומד על 2.25 מיליארד דולר. ישראל הינה בעלת קצב הצמיחה הגדול ביותר בעולם בתחום. אולם ישראל אינה היחידה הנהנית מהיתרונות המרובים שיש לקרנות ההשקעות הפרטיות להציע.

ארצות הברית וכן מדינות מתקדמות אחרות אימצו כבר מזמן את השיטה. בניגוד לקרנות ממשלתיות בהן הריבית על ההשקעות היא אפסית, בקרנות פרטיות אפשר להשקיע ובאמת לגזור רווחים משמעותיים כעבור שנים מספר.

יתרונותיהן של קרנות השקעה

זהו כוחן האמיתי של קרנות ההשקעות. שלא כמו הבנקים וההשקעות הציבוריות, נדמה כי הפופולאריות של קרנות ההשקעה הפרטיות ממשיכה לגאות בארץ בפרט ובעולם בכלל. יותר ויותר שכירים ועצמאיים המהווים חלק עיקרי של מעמד הביניים בוחרים לוותר על המסלולים הסולידיים של הבנקים ולעבור להשקעות שאכן מניבות רווחים ומציעות ריביות משמעותיות בתוך מספר שנים.

אם אתם חוככים בדעתכם האם זה בכלל כדאי לכם ולפני שאתם ממהרים לבחור בקרן השקעה זו או אחרת, חשוב לדעת כי כל קרן השקעה הינה בעלת תכונות אופי ייחודיות משלה.

קרן הון סיכון המיועדת להשקעה בחברת סטארט אפ אינה זהה לקרן הון סיכון המיועדת להשקעה בנדל"ן, בדיוק שאין דינה של קרן השקעות המיועדת להצלת חברה בסיכון כדינה של קרן השקעות המיועדת לחברה שזה עתה קמה ואובחן בה פוטנציאל הצלחה משמעותי. בנוסף קיימות קרנות השקעה לעסקים אשר משקיעות בעסקים פעילים במטרה להשביח אותם ולהזרים הון חוזר להגדלת הפעילות

חשוב לדעת!

לאחר שפירטנו את כל היתרונות המרשימים של קרנות ההשקעה, לצורך האיזון רצוי לפרט גם את החסרונות. החסרון המשמעותי ביותר של קרנות השקעות פרטיות הוא חוסר השקיפות העומדת מאחורי כל השקעה. החל מרגע ההשקעה, המשקיע אינו יכול לעקוב אחר כספו ואינו יכול לראות באופן שוטף את הנעשה בחשבונו.

חיסרון נוסף של קרנות ההשקעה הוא חוסר הסחירות של מניות אלו. המשקיע יכול לפדות את כספו רק בנקודות זמן ספציפיות. מאידך, הרווחים הגבוהים שמניבות קרנות ההשקעה הפרטיות הופכות את ההשקעה למשתלמת.